Med de här nyttiga kanelbullarna behöver du inte få dåligt samvete om du proppar i dig flera stycken på en gång. De bakas med kesella eller turkisk yoghurt som gör de otroligt saftiga. De kan frysas in och tas ut när suget kommer.
Att dessa bullar är nyttigare än vanliga kanelbullar innebär dock inte att de inte är kaloririka och om du försöker gå ner i vikt är det bäst att undvika att baka dem. De är ett bra alternativ om du vill baka och äta bullar men om du försöker gå ner i vikt är det bästa alternativet alltid att inte äta några kanelbullar alls.
Ingredienser:
Fyllning:
Pensling:
1. Blötlägg dadlarna i lite vatten.
2. Värm mjölken i en kastrull på spisen till ca 37°C (fingervarmt).
3. Smula ner jästen i en degbunke.
4. Blanda mjölken med kesella/turkisk yoghurt.
5. Lös upp jästen med lite av blandningen i taget. Häll sedan i allt.
6. Blanda i honung, kardemumma och salt.
7. Häll i lite av mjölet i taget.
8. Arbeta degen tills den känns fast och smidig.
9. Låt degen jäsa i bunken, 30 minuter under en bakduk.
10. Ta upp dadlarna ur vattnet och mixa med med kesella/turkisk yoghurt och kanel till en jämn smet.
11. Mjöla bakbordet och stjälp upp degen. Knåda degen smidig och kavla ut den till en rektangulär platta.
12. Bred ut fyllningen över hela degplattan.
13. Rulla ihop plattan till en rulle och dela den i 2 cm tjocka bitar.
14. Lägg bitarna i bullformar på en plåt. Låt de jäsa övertäckta i 30 minuter.
15. Sätt ugnen på 250°C och pensla bullarna med uppvispat ägg. Strö över mandel om du vill ha det. Annars går det bra utan.
16. Grädda bullarna i mitten av ugnen i 7-8 minuter.
17. Låt de svalna på ett galler.