Stora sockriga bullar fyllda med vaniljkräm.
Ingredienser:
Vaniljkräm:
(Du kan också göra egen vaniljkräm på äkta vaniljbönor. Mycket godare men också mer jobb.)
Pensling:
Gör så här:
1. Smält smöret/margarinet i en kastrull på spisen.
2. Häll i mjölken och värm blandningen till 37°C (fingervarmt). Låt inte vätskan vara för varm för då den tar död på jästen och degen kan inte jäsa som den ska.
3. Smula ner jästen med fingrarna i en degbunke och lös upp det med lite av vätskan i taget.
4. Blanda i socker och salt.
5. Blanda i 6 dl mjöl och rör tills det blir en jämn smet. Blanda då i resten av mjölet och knåda degen tills den känns blank och smidig. Tillsätt mer mjöl om smeten känns för kladdig.
6. Låt degen jäsa under en bakhandduk till sin dubbla storlek. Det tar ungefär 30 minuter.
7. Blanda ihop vaniljkrämen och använd så mycket marsanpulver så att krämen känns fast.
8. Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord och knåda den.
9. Dela degen i två delar och sedan varje del i 12 delar. Det blir 24 bullar totalt.
10. Lägg bullarna på en plåt med bakplåtspapper och låt dem jäsa där i 15 minuter.
11. Gör en grop i varje bulle och fyll den med vaniljkräm.
12. Knip ihop toppen på bullen och lägg den med den sidan ner på plåten.
13. Sätt ugnen på 250°C och låt bullarna jäsa ytterligare på plåten i 10 minuter innan de penslas med uppvispat ägg och åker in i ugnen.
14. Grädda bullarna i ugnen i 8-12 minuter tills de fått en fin gyllene färg.
15. Låt bullarna svalna under bakduk på ett galler. Pensla dem sedan med smält smör och rulla dem i socker.