kanelbullar.se

Vetebullar recept

Den här grunddegen till vetebullar kan användas till många olika bullar. Det är du själv som väljer hur du vill smaksätta den med kanel, vanilj eller om du kör på originalbullarna.

Ingredienser:

  • 1pkt jäst (50g)
  • 1/2 tsk salt
  • 150g smör
  • 1 dl strösocker
  • 14 dl vetemjöl
  • 2 tsk stötta kardemummakärnor
  • 5 dl standardmjölk

Gör så här:

1. Smält smöret i en kastrull på spisen.

2. Häll i mjölken och värm upp till 37°C (fingervarmt)

3. Smula ner jästen i en bunke.

4. Lös upp jästen med lite av den ljumna vätskan.

5. Häll sedan i all vätska.

6. Rör i salt, socker och kardemumma.

7. Rör ner mjölet men spara en deciliter till utbakningen.

8. Arbeta degen smidig och blank i 10 minuter.

9. Låt den sedan jäsa övertäckt i 30 minuter.

10. Baka sedan ut degen till bullar, kransar eller flätor och fyll dem med din favoritfyllning.

11. Pensla med ägg och strö över pärlsocker, hackade nötter eller mandel.

11. Gräddning beror på storleken på bakverket. Större flätor och kransar gräddas i 200°C i ca 20 minuter. Bullar gräddas i 225°C i 8-10 minuter.